ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

#PoliticsBlog Η αντοχή του ΔΗΚΑΚΕΛ και ο από μηχανής Αδάμου 

= ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2021

Του Ονασαγόρα

Του Ονασαγόρα

Μόνος του έμεινε ο ΔΗΣΥ χθες στην Ολομέλεια της Βουλής όταν το ΔΗΚΟ αποφάσισε να εγγράψει για συζήτηση θέμα στο Κεφάλαιο Δ' για το Κυπριακό λόγω της πενταμερούς διάσκεψης. Διαφάνηκε, σύμφωνα με ορισμένους, ότι το ΔΗΚΑΚΕΛ καλά κρατεί παρά τις πρωτοβουλίες Αβέρωφ και τη συνάντηση που έχει προγραμματιστεί με τον Άντρο και την προσπάθεια αναβίωσης του ΔΗΣΑΚΕΛ...

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ Νίκος Τορναρίτης αντέδρασε έντονα στην πρόταση του ΔΗΚΟ λέγοντας ότι αυτού του είδους τα θέματα πρέπει να συζητούνται στο Εθνικό Συμβούλιο που είναι το αρμόδιο όργανο που όρισε η πολιτεία για το σκοπό αυτό. Διερωτήθηκε μάλιστα ποιος σκοπός εξυπηρετείται να εγγραφεί το συγκεκριμένο θέμα στη Βουλή, ιδιαίτερα αυτή την κρίσιμη ώρα για την Κύπρο.

Και εκεί έγινε ο χαμός.

Η Χριστιάνα Ερωτοκρίτου του ΔΗΚΟ αντέδρασε επίσης έντονα, διερωτώμενη γιατί ο ΔΗΣΥ έχει ένσταση στη συζήτηση του σοβαρότερου θέματος που αφορά τις εξελίξεις στο Κυπριακό. Ο Γιώργος Λουκαΐδης του ΑΚΕΛ σιγόνταρε λέγοντας ότι δεν υπάρχει επιχειρηματολογία ενάντια στη συζήτηση του θέματος αλλά πρότεινε τροποποίηση του τίτλου που πρότεινε το ΔΗΚΟ. Ζήτησε ο τίτλος να αναφέρεται στις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό με αφορμή τη σύγκληση πενταμερούς, αφαιρώντας ουσιαστικά την αναφορά του ΔΗΚΟ για την επιθετική στάση της Τουρκίας και την εμμονή της για της επιβολή λύσης δυο κρατών. Κάτι που η Χριστιάνα Ερωτοκρίτου αποδέχθηκε προκαλώντας τα αντανακλαστικά του Τορναρίτη και την υπόδειξή του για το ΔΗΚΑΚΕΛ. «Είναι εντυπωσιακά τούτα που ζούμε στη Βουλή. Γράφει το ΔΗΚΟ έναν τίτλο και τον μεταφράζει και τον παρουσιάζει το ΑΚΕΛ. Το «ΔΗΚΑΚΕΛ» είναι πλέον σε όλα τα επίπεδα»!

Για την ιστορία, υπέρ της εγγραφής και συζήτησης του θέματος τοποθετήθηκαν όλα σχεδόν τα υπόλοιπα κόμματα. Ο Κωστής Ευσταθίου της ΕΔΕΚ διερωτήθηκε εάν το Εθνικό Συμβούλιο έγινε το άλλοθι για να μην συζητά η Βουλή το Κυπριακό ενώ συζητά όλα τα άλλα θέματα. Ο Περδίκης των Οικολόγων ζήτησε η συζήτηση του Κυπριακού στη να γίνει σε λογικά και δημοκρατικά πλαίσια ενώ ο Μιχάλης Γιωργάλλας της Αλληλεγγύης ανέφερε ότι ο διάλογος δεν έβλαψε ποτέ τίποτα και κανέναν.

Αντίλογος υπήρξε μόνο από τους βουλευτές του ΔΗΣΥ. Η Αννίτα Δημητρίου υπενθύμισε ότι πριν δύο χρόνια όταν το κόμμα της είχε παρόμοια εισήγηση κάποιοι είχαν διαφορετική θέση. Διερωτήθηκε πόσο ωφέλιμη θα είναι τώρα μια συζήτηση στην Ολομέλεια για ζητήματα που οι βουλευτές ίσως να μην έχουν την πληροφόρηση που πρέπει.

Η δε Ξένια Κωνσταντίνου υπέδειξε ότι υπάρχει ο κίνδυνος να μετατραπεί η Βουλή σε τηλεοπτικό πάνελ και τελικά να σταλούν τα χειρότερα μηνύματα στην άλλη πλευρά και να καταλήξουμε να πυροβολήσουμε τα πόδια μας.

Ο Δημήτρης Δημητρίου ανέφερε τον κίνδυνο να μετατραπεί η Βουλή σε κοινοτική συνέλευση ενώ ο Τορναρίτης επανήλθε λέγοντας ότι ο ΔΗΣΥ είναι έτοιμος να συζητήσει το Κυπριακό από την εισβολή και μετά, στο πέρας της ιστορίας.

Και ενώ το κλίμα είχε ανάψει αρκετά μπήκε στη σκηνή ως από μηχανής Θεός ο Αδάμου προτείνοντας ο τίτλος του θέματος να συζητηθεί την επόμενη Πέμπτη στη σύσκεψη αρχηγών των κομμάτων. Με ειλικρίνεια δήλωσε στους βουλευτές πως δεν ήθελε να θέσει το θέμα σε ψηφοφορία και οι μισοί να ψηφίσουν εναντίον ρωτώντας τους: «Ποιο μήνυμα στέλνουμε έξω για το εθνικό μας πρόβλημα;».

Ακολούθησε άλλος γύρος διαφωνιών και συζητήσεων στην πρόταση Αδάμου και τελικά υπήρξε συναίνεση όπως το την Πέμπτη η σύσκεψη των αρχηγών αποφασίσει τον τίτλο που θα έχει το θέμα για το Κυπριακό που θα συζητήσουν οι βουλευτές...

Όλα αυτά χθες. Μόλις μια ημέρα μετά την επίσημη ανακοίνωση για την σύγκληση της πενταμερούς και την επανάληψη από την τουρκική πλευρά ότι επιμένει σε λύση δύο κρατών, δεν θέλει στην πενταμερή να παρευρίσκεται εκπρόσωπος της ΕΕ και ότι δεν θα αποδεχθεί συνέχιση των συνομιλιών από εκεί που τερματίστηκαν το 2017 στο Κρανς Μοντανά.

*Στο νοητό σταυροδρόμι της εξουσίας της Κύπρου ο Πρόεδρος ξεκινά την ανάβασή του από τον πάτο του πηγαδιού των τειχών στην οδό Ομήρου που διαπερνά τον πολιτικό μας βουλευτικό πολιτισμό εντός του παρηκμασμένου πολυπολιτισμικού κήπου, για να ανέβει με κακουχίες ιερομάρτυρα τον Λόφο της Σεβέρη, ξαποσταίνοντας για λίγο από τα πολεμικά παίγνια υπό το θλιμμένο βλέμμα του υπό απόκρυψη τις νύχτες Κυριάκου Μάτση. Όταν όμως ο λόφος καταληφθεί, είτε συγκυριακά είτε από τακτική μαεστρία, τα λάφυρα είναι μεθυστικά. Τον κατήφορο της επιστροφής στην οδό Ομήρου δεν τον επέλεξε ποτέ κανείς.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Ονασαγόρα

Politics Blog: Τελευταία Ενημέρωση